Павел Раличков: Изграждането на втори мост ще налее огромни средства във Варна 

Мораториум върху презастрояването и увеличаването на заплатите на служителите в общинските здравни заведения са сред приоритетите на кандидата за кмет от БСП

“Варна трябва да има ясна визия за бъдещето с ясно разписани проекти, за да знаят варненци кога, кое и как се случва в нашия град. В момента в управлението липсва всякаква далновидност и компетентност.” Това заяви кандидатът на БСП за кмет на Варна Павел Раличков в предизборен дебат в ефира на БНТ.

Той обърна внимание на въпроса с презастрояването във Варна и посочи, че доскорошните вилни зони в периферията на града са се превърнали в строителни площадки. 

“Ще дам пример с панорамния квартал “Бриз”, в който липсва всякаква регулация, липсват улично осветление, ясли и детски градини, няма начално училище.  Като бъдещ кмет на Варна незабавно ще наложа мораториум върху строежите именно в тези райони, докато не се въведе нужнатарегулация”, подчерта Раличков.

Той обяви, че е против автомобилите в Морската градина, но подчерта, че това е и въпрос на интереси на икономически групировки. С пореднего, реституирането на един имот в приморския парк не трябва да позволява безразборен строеж. 

“Четири години абсолютно нищо не се направи в града. За последните 6 месеца Портних предизборно разкопа целия град, буквално откъснацели микрорайони на Варна от останалата част на града и това се случи по средата на туристическиясезон”, категоричен бе кандидатът за кмет на БСП и посочи причините -  некомпетентност за планирането, умишлена предизборна кампания и печеленето на обществени поръчки от определен кръг от фирми. 

Павел Раличков посочи друг голям проблем - недостигът на 1200 медицински сестри. По думите му, причината се крие в изключително ниските възнаграждения в общинските дружества и обеща, че една от първите му задачи като кмет е да увеличи заплатите на общинските служители в здравните заведения.

“Бюджетът на Варна преди 10 години с кмет от БСП и общински съвет доминиран от БСП беше над 200 млн. лв. В момента той е почти 800 млн. лв. - 4 пъти повече, а градът изглежда в пъти в по-зле. Къде са парите на варненци?”, попита той за финансовото състояние на общината. И предложи конкретни мерки за развитието на Варна. По неговите думи, начинът за“отпушването” на града е строеж на втори мост над езерото в близост до село Казашко и летището. 

“По този начин, като част от коридора Истанбул-Бургас-Варна-Констанца, във Варна и в целия регион ще влизат огромни средства от товари, а туристическият и товарният поток ще бъде отклонен в близост до града, а не през самия муцентър”, обясни Раличков.

По визията си за града, той сподели, че общинските предприятия трябва да поемат доголяма степен комуналните услуги и даде пример с община Троян, където това се случва и общинските дружества са на печалба. Той бе категоричен, че няма да увеличава местните данъци и такси. По повод комуникацията си с граждани, Раличков обяви, че неговата врата винаги ще бъде отворена за всички варненци с проблеми. 

“Последните 10 години бяха изключително тежки заВарна. Градът ни затъва все повече и повече и това е причината ние от БСП да обявим “кодчервено”. Варна заслужава много повече. Нека всички заедно да направим така, че да върнем табелката “Варна - най-добрият град за живеене” и да бъдем отново морската столица на България”,каза в заключение Павел Раличков.